Vinotéka, víno, e-shop

O víně

Jméno:    Heslo:


Registrace  |  Nákupní košík  |  Nákupní řád




ODRŮDY RÉVY VINNÉ

Odrůdy pro bílá vína


CHARDONNAY

   Pravděpodobně vznikla volným křížením Rulandského modrého s odrůdou Heunisch. Na Moravě se spolu s Rulandským bílým pěstuje od nepaměti. U nás bylo s Rulandským bílým často zaměňováno a v nevědomosti se Chardonnay pěstovalo jako Rulandské bílé. Je právem globální nejoblíbenější bílou odrůdou a patří k nejkvalitnějším vínům. Má zelenožlutou až nazlátlou barvu s vůní po zeleném jablku s příměsí akátu. Ve vůni se dále objevují tóny lískových oříšků a medu, ananasu, žlutého melounu, banánu a smetany. V chuti je cítit minerální charakter, plnost a harmoničnost s příjemnou kyselinkou.

MUšKáT MORAVSKÝ - Mopr

   Odrůdu vyšlechtil v Polešovicích ing. Křivánek křížením odrůdy Muškát Ottonel a Prachtraube. Dříve se nazýval Mopr.  Víno je zelenožluté barvy s výraznou muškátovou vůní, lehčího typu s nižším obsahem kyselin. Díky krásné vůni je oblíbené zejména u žen.

MUšKáT OTTONEL – Muscat Ottonel

   Odrůda francouzského původu je pravděpodobným křížencem odrůd Chrupka bílá a Muškát žlutý. Nesnadné pěstování a nejisté výnosy zatlačily tuto odrůdu do pozadí, přestože dává velmi jemná vína s velmi příjemným ušlechtilým tónem muškátové vůně i chutě. Pokud vína obsahují dostatečný obsah kyselin, jsou plná a harmonická s nádhernou muškátovou vůní.
Hrozen je atraktivní, aromatický a chutná stejně dobře jako víno z něj vyrobené.

MüLLER THURGAU – Rivaner

   Dříve se uvádělo, že odrůda je potomek křížení Ryzlinku rýnského a Sylvánského zeleného, které uskutečnil prof. Hermann Müller, původem ze švýcarského kantonu Thurgau, v roce 1882 ve Výzkumném a šlechtitelském ústavu v Geisenheimu v Německu. Genovou analýzou bylo však prokázáno, že se jedná o křížení Ryzlinku rýnského a Madlenky královské. Odrůda se rozšířila do všech severnějších vinařských oblastí Evropy i do zámoří.
Víno je světlé barvy se zelenožlutým odstínem. Ve vůni lze objevit aromatické látky muškátu spolu s ovocnými tóny broskví či grepů nebo také vůně lehce travnaté, citrónově muškátové, angreštové či černorybízové. Víno odrůdy Müller Thurgau je vhodné pít jako mladé, svěží a šťavnaté. Je to harmonické a příjemně pitelné víno.

RULANDSKé BÍLé - Pinot blanc

   Odrůda vznikla jako pupenová mutace Rulandského modrého, pochází z Burgundska a jen tam se může označovat jako „Burgundské“.  U nás se pěstuje od nepaměti, ale nejpozději od dob Karla IV. Původně se jmenovalo Roučí bílé. Víno je zelenožluté barvy s nenapodobitelnou chlebnatou chutí a vůní. Je to elegantní víno s Dlouhou dochutí, s jemnou vůní po květinách, chlebové kůrce, lískových oříšcích a hruškách. Zráním získává zvlášť vysokou kvalitu a plnost.

RULANDSKé šEDé – Pinot gris

   Původní francouzský název Pinot gris, v Itálii Pinot grigio, v Německu Ruländer podle obchodníka vínem J. S. Rulanda, který rozšiřoval odrůdu ve Falci. V Maďarsku Szürkebarát. Původní český název Roučí šedé. Rulandské šedé vzniklo mutací z Rulandského modrého a je rozšířeno po celém světě. Rulandské šedé je odrůda, od jejíchž vín se očekává plnost, hebkost, vysoký extrakt, pomerančové tóny ve vůni spojené s dojmy medovosti. K dosažení typičnosti je nutná vyzrálost alespoň na stupeň pozdního sběru a výše. Krásné harmonické víno. Výběry a bobulové výběry lze při dostatečném obsahu kyselin zařadit mezi bílá vína nejvyšší jakosti za předpokladu dostatečně vysokého extraktu.

RYZLINK RÝNSKÝ - Rheinriesling, Riesling

O pěstování Ryzlinku rýnského jsou zmínky již v roce 1435 v Německých zemích. Podle genetické analýzy je Ryzlink rýnský nahodilým křížencem mezi odrůdou Heunisch a Tramín. Dnes se Ryzlink rýnský pěstuje po celém světě a je zařazován mezi nejkvalitnější odrůdy pro bílá vína. U nás se kdysi nazýval Starosvětské.Vína Ryzlinku rýnského mají zelenožlutou barvu a s přibývající zralostí se zlatavými odstíny. Vůně je decentní, éterická s náznakem lipového květu, případně broskví, meruněk a ananasu. V chuti plné, kořenité, s harmonicky sladěnými kyselinami a ostatními složkami vína.

RYZLINK VLAšSKÝ – Welschriesling

   Původ této odrůdy není jednoznačný, s Ryzlinkem rýnským však nemá kromě názvu nic společného. U nás patří k jedné z nejvíce pěstovaných odrůd. Je rozšířený ve střední Evropě, na Balkáně a v severní Itálii. Víno se vyznačuje žlutozelenou barvou, jemnou nevtíravou svěží chutí, vůní travinky, lipového květu, angreštu, černého  rybízu a lučního kvítí. Víno je svěží, šťavnaté.  

VELTLÍNSKé ČERVENé RANé - Malvasier, Malvasia

Podle genetické analýzy vzniklo ze Sylvánského zeleného a z Veltlínského červeného. Veltlínské červené rané je rozšířeno jen u nás a v Rakousku. Víno je zlatožluté barvy, neutrální vůně, harmonické, plné, s nižším obsahem kyselin a s medovými tóny. Nevíce chutná jako mladé a proto je velmi vhodné pro výrobu Svatomartinských vín.

SAUVIGNON – Sauvignon Blanc

   Pravděpodobně pochází z Francie. Odrůda vznikla samovolným opylením odrůdy Chenin blanc pylem odrůdy Tramín červený. U nás se kdysi označoval jako Fíkový hrozen. Pěstuje se ve většině vinařských zemí světa. Patří mezi nejkvalitnější vína v severních vinohradnických oblastech. Víno je zelenožluté barvy s kopřivovou či ovocnou vůní po broskvích, angreštu, černém rybízu a kiwi. V chuti jsou rozpoznatelné minerální a kořenité tóny. Dochuť je velmi dlouhá. Aby si víno zachovalo primární svěží vůni, je vhodné vypít jej do dvou let. Avšak je vhodné i k víceleté archivaci.

TRAMÍN ČERVENÝ – Tramín, Gewürztraminer

   Jeho původ je nejasný. Geneticky má blízko k lesní révě, se kterou se mohla zkřížit některá dávná odrůda. Předpokládá se, že byl pěstován již ve starém Římě. Je geneticky nejstarší u nás pěstovanou odrůdou a podílel se na vzniku mnoha klasických odrůd révy vinné.  Víno je výrazně zlatožluté barvy s intenzivní plnou a kořenitou vůní po růžích, medu, hrozinek nebo lékořici. V chuti je plné, extraktivní, často se zbytkem cukru.  Má nižší obsah kyselin a svým charakterem připomíná těžší jižní vína. Zráním získává zvlášť ušlechtilou kvalitu. 

VELTLÍNSKé ČERVENé RANé - Malvasier, Malvasia

   Podle genetické analýzy vzniklo ze Sylvánského zeleného a z Veltlínského červeného. Veltlínské červené rané je rozšířeno jen u nás a v Rakousku. Víno je zlatožluté barvy, neutrální vůně, harmonické, plné, s nižším obsahem kyselin a s medovými tóny. Nevíce chutná jako mladé a proto je velmi vhodné pro výrobu Svatomartinských vín.

VELTLÍNSKé ZELENé – Grüner Veltliner

   Tato odrůda pochází pravděpodobně z Rakouska, kde je podobně jako u nás nejrozšířenější odrůdou. Má v sobě také geny Tramínu. U nás se dříve označovalo jako Bělošpičák, nebo Muškatel. Víno je barvy žlutozelené až zlatavé, chuti pikantně svěží s příjemnou kyselinkou, kořenité, ovocně medové se sametovou dochutí. Vůně je  lipově medová až mandlová. Oblíbené a příjemně pitelné víno.



Odrůdy pro červená vína


ALIBERNET

   Byl vyšlechtěn v ukrajinské Oděse. Na Ukrajině se pěstuje pod názvem Oděsskij čornyj.  Alibernet je více než u nás rozšířen na Slovensku. Odrůda vznikla zkřížením Alicante Bouschet a Cabernet Sauvignon. Víno intenzivní velmi tmavě červené barvy s aromatickými látkami po odrůdě Cabernet Sauvignon dosahuje velmi vysoké kvality. V chuti je plné, s vyšším obsahem tříslovin, které pomalu zrají do neutrální hebkosti. Výrazný typ červeného vína s jižním charakterem.

ANDRé

    Odrůdu vyšlechtil v roce 1961 ing. Horák křížením Frankovky a Svatovavřineckého ve Velkých Pavlovicích. Nazvána byla na počest Ch. K. Andrého (1763-1831), který v Brně založil první spolek pro šlechtění ovoce na světě. Víno je intenzivně tmavě červené s granátově fialovým nádechem, vysoce extraktivní, s plnou tříslovitou a harmonickou chutí. Svým charakterem se blíží jižním vínům.

CABERNET MORAVIA

   Odrůdu vyšlechtil v Moravské Nové Vsi p. Glos křížením odrůd Zweigeltrebe a Cabernet franc. Víno je podobné Cabernetu Sauvignon s intenzívně fialově červenou barvou, harmonické, příjemné cabernetové chuti a s vůní  červeného bobulového ovoce.

CABERNET SAUVIGNON

   Vznikl náhodným opylením odrůdy Cabernet franc, který je velice blízký lesní révě pylem odrůdy Sauvignon. Pravděpodobně byl znám již v době římské. Pěstuje se po celém světě a v poslední době se stal globální nejmódnější modrou odrůdou. U nás však nedoznal většího rozšíření pro své pozdní zrání. Víno této odrůdy je velmi plné, extraktivní, příjemně tříslovité, harmonické, v chuti i ve vůni po červeném bobulovém ovoci jako je  černý rybíz či lesní plody. Má intenzivní temnou červenou až červenofialovou barvu. Ležením v láhvi dosahuje vynikající kvality.

FRANKOVKA - Lemberger, Blaufränkisch

   Tato odrůda se pěstuje od nepaměti a snad pochází z Dolního Rakouska nebo Chorvatska. Ve velkopavlovickém regionu jsou pro její pěstování velice příznivé podmínky. Vůně i chuť Frankovky představuje několik podob – mladé víno je tvrdší, avšak široké, plné, jež zráním získává výrazné a lahodné chutě i vůně, připomínající čerstvý hrozen, jádra peckovin, mokrou slámu, nebo se setkáváme s extraktivními jemně kouřovinkovými višňovými i malinovými tóny. Víno má zářivou granátově červenou barvu.

MODRÝ PORTUGAL – Blauer Portigieser, Portugieser Blau

   Portugalský původ této odrůdy není jednoznačný. K nám se dostal v 18. století z Rakouska. U nás bylo dříve nejpěstovanější modrou odrůdou. Dává kvalitní, tělnaté, lahodné víno, intenzívní rubínové barvy s nižším obsahem kyselin. Vůně vína zahrnuje květnatý až jemně kořenitý tón. V chuti lze rozpoznat lesní ovoce a  jemnou, lehčí tříslovinku. Příjemně pitelné víno, které vybízí k dalšímu doušku.

RULANDSKé MODRé – Pinot Noir

   Tato odrůda je rozšířena po celém světě. Téměř všude nese původní francouzský název Pinot noir, v Itálii Pinot nero, v Německu Spätburgunder a v Rakousku Blauer Burgunder, Crni burgundac na Balkáně, Kisburgundi v Maďarsku. U nás se původně nazýval Roučí modré. Francouzský název Pinot má základ ve slově Pin což znamená šiška, protože jeho malé hrozny připomínaly šišky jehličnanů. Genovou analýzou se zjistilo, že má původ v odrůdách Mlynářka (Pinot meunier) a Tramín. Pravděpodobně se jedná o nahodilé přírodní křížení. Do Čech jej dal dovézt císař Karel IV, kde se nejprve pěstoval v okolí Mělníka. Vůně mladých vín připomíná ostružiny, jahody a černé třešně. Později se ve vůni objevují tóny tlejícího listí, hořícího dřeva, sušených švestek a povidel. V chuti je víno velmi zajímavé, plné s velmi jemnou tříslovinkou a nízkými kyselinami. Barva je zpravidla světle rubínová až cihlově červená se zlatavým okrajem. Takové víno lze archivovat mnoho let. 

SVATOVAVŘINECKé  -  Saint Laurent

   Pravlastí této odrůdy je patrně Francie, kde se od nepaměti pěstuje hlavně v Alsasku. Podle genetické analýzy je příbuzná s burgundskými odrůdami. Na Moravu proniklo ve 40. letech 20. století. U nás je nejrozšířenější modrou odrůdou. Dává víno tmavě červené barvy temného granátu s odstínem až do Fialova, s jemnou svěží vůní a plnou až sametovou chutí, připomínající vařená povidla, černý rybíz nebo sušené ovoce, doplněné příjemnou tříslovinkou. 

ZWEIGELTREBE

   Odrůda byla vyšlechtěna v 30. letech 20. století v Rakousku F. Zweigeltem křížením odrůd Frankovka a Svatovavřinecké. Je více podobná  Frankovce. V 60. letech se začal pěstovat i na Moravě. Víno má jemnou vůni, příjemnou tříslovinku, ovocný buket a středně temnou červenou barvou. Zráním víno získává intenzivní harmonickou chuť a plnost. Poslední dobou jeho obliba roste.



zpět o víně



 

VINAŘSTVÍ V&M ZBOROVSKÝ   |   VINOTÉKA   |   BURČÁK OD PRAMENE   |   POSEZENÍ VE SKLEPĚ

Víno neprodáváme osobám mladším 18 let.

Vinařství na facebooku

© 2009 Víno od pramene   |   Indeart s.r.o.

Výměna odkazů       Boty   |   Jízdní kola   |   Knihy v němčině   |   Doplňky stravy   |   Zelenina