Vinotéka, víno, e-shop

O víně

Jméno:    Heslo:


Registrace  |  Nákupní košík  |  Nákupní řád




KATEGORIE VÍN


DLE OBSAHU CUKRU

Suché: nejvýše 4 g zbytkového cukru v litru.
Polosuché:  4,1 - 12 g zbytkového cukru v litru.
Polosladké:  12,1 - 45 g zbytkového cukru v litru.
Sladké:  minimální obsah 45 g zbytkového cukru v litru.


DLE BARVY

Bílé víno: Vyrábí se  z bílých, růžových nebo modrých hroznů révy vinné. Bílé víno z modrých hroznů se nazývá klaret. Hrozny se lisují ihned nebo několik hodin po pomletí.
Růžové víno: Vyrábí se z modrých hroznů bez nakvášení. Hrozny se lisují krátce po pomletí, nebo se brzy po pomletí zcedí část moštu od slupek a ty se použijí na výrobu červeného vína.
Červené víno: Vyrábí se z modrých hroznů nakvášením. Hrozny po pomletí kvasí několik dnů až týdnů spolu se slupkami a zpravidla se lisují až po dokvašení.


DLE TŘÍDY A DRUHU

STOLNÍ VÍNO
   Vyrábí se z hroznů, které dosáhly cukernatosti nejméně 11° NM. Nesmí se označovat názvem odrůdy.
Stolní zemské víno
   Vyrábí se z hroznů, které dosáhly cukernatosti nejméně 14° NM. Zpravidla  se označuje názvem odrůdy. Také se označuje jako moravské zemské víno nebo české zemské víno.

 JAKOSTNÍ VÍNO
Jakostní víno odrůdové
   Vyrábí se z hroznů, které dosáhly cukernatosti nejméně 15° NM. Označuje se názvem odrůdy.
Jakostní víno známkové
   Víno smí být vyráběno smísením jakostních vín odrůdových. Název vína si může výrobce zvolit podle vlastního uvážení.

JAKOSTNÍ VÍNO S PŘÍVLASTKEM
Nesmí se doslazovat cukrem.
Kabinetní víno: vyrábí se z hroznů, které dosáhly cukernatosti nejméně 19° NM. 
Pozdní sběr: vyrábí se z hroznů, které dosáhly cukernatosti nejméně 21° NM. 
Výběr z hroznů: vyrábí se z hroznů, které dosáhly cukernatosti nejméně 24° NM. 
Výběr z bobulí: vyrábí se z vybraných bobulí, které dosáhly cukernatosti nejméně 27° NM.
Výběr z cibéb: vyrábí se z vybraných přezrálých bobulí, které dosáhly cukernatosti nejméně 32° NM.
Ledové víno: vyrábí se z hroznů, které byly sklizeny při teplotě -  7 °C a nižší, v průběhu sklizně a zpracování zůstaly zmrazeny a získaný mošt vykazoval cukernatost nejméně 27° NM.
Slámové víno: vyrábí se z hroznů, které byly před zpracováním skladovány na slámě či rákosu, nebo byly zavěšeny ve větraném prostoru po dobu alespoň 3 měsíců a získaný mošt vykazoval cukernatost nejméně 27° NM.

* Počet stupňů NM (normalizovaný moštoměr) = množství kg cukru ve 100 litrech moštu.



zpět o víně



 

VINAŘSTVÍ V&M ZBOROVSKÝ   |   VINOTÉKA   |   BURČÁK OD PRAMENE   |   POSEZENÍ VE SKLEPĚ

Víno neprodáváme osobám mladším 18 let.

Vinařství na facebooku

© 2009 Víno od pramene   |   Indeart s.r.o.

Výměna odkazů       Boty   |   Jízdní kola   |   Knihy v němčině   |   Doplňky stravy   |   Zelenina